"" ""

Sunday, May 11, 2014

Giler Kentang!!

assalamualaikum...

fullamak ni bkn berhabuk lg nih..tahap gaban dah ni punye x hapdet hehe...
so as muqaddimah..
i dah ade ank lg sorg..gegel...
yg abg tu beso pnjg dah...
kite pn da stat blk ngaja..
n skrg tgh coootiii yuhuuuu..amik 90 hari hokey...
sonok klu cuti ye kome nih..
hehe..

ok la tu jek ad ms kite cite byk2 lg...
wassalam...


Wednesday, June 6, 2012

Happy 2nd Anniversary!!!

Alhamdulillah harini 5/6/2012..genapla pernikahan aku n suami 2thn...rasa bersyukur sgt Allah telah meminjamkan aku seorg suami yg sgt penyayang, memahami, bertolak ansur n sgt bertanggungjwb..tp xla bermakna xpnh gaduh kan..gaduh2, masam2 muke..rsnye tu adat berumah tangga kot..yela klu xde mcm tu cm xsyok gak kan..cme nye jgn berlebihan..bak kate org tue2 gaduh2 syg masam2 mnje..hehe..opss. terlebih sudah...

special nye 2nd anniversary kami thn ni wat kt umh simple2 jek...n sbnr nye ni 1st time kami celebrate...yg 1st dlu aku dok kt mktb..suami kt perak aku kt penang..dah 3hr or smggu br pasan...haha..truk kan..

so for dis tyme suami decide nk msk..aku pon xmo kek..tkot gumuk..katenye..tp suami tersyg nk msk special lamb chop..haish xke same lemak kek ngn lamb chop tu?
lantok le labu anniversary pnye psl wa bedal n sapu hgga licin oke...=)
ok..xyah nk bebel pnjg2 jom lyn picas2 yg sgt menyelerakan ni..hope xmeleleh air liuq la ye...=)

ok..1st kite kne grill dlu daging nih..
incik suami bersungguh2 masak...

si kecik ni pon nk inteprem..
sbuk nk nk dok tgk dady dia wat ape...

tada...ibu punye
pakej lgkap siap dgn baked bean, kentang, sosej, n 2jnis sos cili n lada hitam...

dady nye..
yg same mcm ibu cme plus telur hancur...


completed..
fresh ornge..slurrrrppp...
ngappppp!!sedapppp ooo..

alhmdlh...sgt sedap...tq so much daddy syg...love u forever...smg hgga ke kasih ini akn berpanjgn hgga ke akhir hayat...amin ya rabbal alamin...

p/s: ank ibu leh mkn kentang jek..seronok dia dpt tdo lmbt...=)

Sunday, May 6, 2012

pertama kali kait@crohet..??akhirnya!!

apekah..???
ala biasala..hampir setahun menganggur ni kan dok umah jd surirumah sepenih masa so ni la ms nye nk meng improvekan ilmu2 kt dapur n ilmu2 kraf ni kan..biasanya lepas siap sume keje2 umah n nabhan pon da kenyang main2 ngn mainan dia yg melambak ibu dia pon stat ber fb n berintenet ni..

pastu ble nothing to do stat la..bosan tu merayap sikit2 pastu mate pon cm ngntuk je kan..

pastu 1hari tu ntah cmne tertgk kwn dlm fb wat crochet bju tuk bb girl dia topi kasut cumil sgt2..cz of teruja dgn kecomelan mnde tu so ter pk..y not aku try kan..drpd xde wat ape kn...
so aku google la..mmg mcm2 web n video...smpi xtau mn 1nk tgk..

so aku decide tgk kt utube..kt channel ni lg kelabu bijik mate nk tgk...byk sgttt..tuk beginner cm aku ni pon byk tggl pilih jek...

then aku blaja kt cni..dr xtau pape smpila ke expert... ble da berbln blaja n trening..

akhirnya..nila projek pertama aku...

ha..msti u olls bleh guess kan ape dia ni...

tadaa!!!

model ensem..
ni la hasilnye...
bakal2 Imam Muda Muhammad Nabhan..hehe..

cm xcaye jek kan...siyesly sblm ni mmg xpnh lgsg pegang benang kait..jarumnye tu apetah lagi..tp tu la kan..cmne ntah blh jadik gak...bujang aku leh pki lg..cme saiz agak beso n xsmart mcm expertise tu la...tp bolehla..

ade sape2 yg ske wat kraf2 ni jom ler leh share2 ngn aku ni..hehe..sy budak br belajar klu slh tlg tunjokkan..hehe..

p/s: next projek?? erm... 

Sunday, April 29, 2012

beso dah dia....

harini genap Muhammad Nabhan 7 bulan 1 hari...harini gak daddy dia wat pagar kt dapur n depan pintu..kire pasni ibu kne melangkah up sket r..n xla risau sgt klu dia merangkak or kt walker tu babas ke dapur..bkn ape bujang aku ni pantang tgk mnde yg berjuntai jap g laju je dia..esp wayar mmg xcited giler sampai meleleh air liuq...


haaa..tu dia..
ni yg kt dapur..
bujang tu dlm buai..tgh nyenyak sgt tdor...
mainan pon dah sebakul..

ni lak dpn pintu..
hasil tgn daddy nabhan..
pepagi dah gergaji kayu..
hehe..pasni nabhan nk panjat la...

d latest bujang kami..
ade gaye x?
hehe..
mmg da byk sgt akalnye nih..makin becok pon yer..pandai da sebut..mamama..papapapa..mcm2 bunyik kuar..nyeh2 la..em..kdg2 mlm2 tgh tdo..dia sorg main jari la kaki la..kdg2 dok kat hujung katil..alhmdlh la xpnh jatuh lg..pnh sekali jek tp ms tu siang hari..igt xbgn lg..tbe2 dgr nangis jek tgj2 da kt bwh..berdebor gile ms tu..tkot je kne bucu meja tepi katil tu..alhmdlh xde bengkak ke ape..lg ligat ade..

ok la tu jek bebelan tuk hari ni..kite smbg len kali na..
wassalam..

p/s: tgh tggu incik suami masak ikan cencaru bakar...nyum nyum nyum...

Friday, April 27, 2012

luahan rase..(ter 'emo' lak hehe)

dah lame rsnye x mencoretkn sumting kt cni..byk cite nk stori mori..cme keterbatasan mase n si bujang yg pantang nmpk ibu dia depan laptop stat la dia merengek kt kaki nk panjat2..

alhmdulillah permata hati kami semakin lincah n sihat walafiat..akal pon da bertambah mcm2 perangai da tunjuk..naik walker pon da laju siap pandai tarik baju ibu sambil merengek mintak dukung..susu pon da pandai minum sndiri..

alahai ckp pasal susu ni..ade mende la cite sikit..hari ahad aritu ade tgk kt ntv7 rncgn magseven..tentang feed future..cite nye mmg mnarik..pasal breastfeeding @ penyusuan susu ibu..seronok tgk tersa anugerah yng sgt bernilai khs untuk wanita yg bergelar ibu utk si kecik yg comel tu...
artis yg share stori ofcoz la dynas n ade ade sorg hos whi putri irin azmi tu..tp skng lme xnmpk dia dlm whi..

sebnanye ade yg feeling sikit klu cite bab2 bf ni..sbb aku ni bkn la ibu yg bf anak tp seikhlas hati sblm nabhan kuar dlu mmg da planning nk susukan bb ni..siap bli brg khs tuk bf..mcm pam susu..bra khs tuk nyusu tu..cme baju jek xbli cz aku pk nti ble bb ni da kuar br nk bli..tp nk wat cmne kn kurang pglmn n ilmu tntg bf ni..sbb bb aku skrg since kuar spital sampai skrg mmg formula jek..

aku bersalin secara czer so xde alasan xleh susukan bb n yg aku tau xksh la czer or normal mmg leh bfkn ank..bkn sbb xde susu aku nye breast sampai bengkak sbb susu xkuar sampaikan mcm nk demam sbb bengkak susu tu..sepatutnya aku kne kuatkn smgt tuk susukn bb tp mgkn aku xphm n mcm aku ckp td la kurg ilmu..kne biasakn bb ngn bau bdn kite also kne ajar bb tu gak..in my mind rs mcm sng tp rupenye kne ade ilmu gak...

bile pk2 balik alahai kesian kt anak ibu ni..penghadaman ank ibu kne kerja keras..ble pndang muke syg ibu rs sedih pon ade..sbb xdpt nk tunaikan impian n hasrat tuk fully bf..ms umo dia br 3bln ade gak try tuk bf smule tp xbejaye gak..
xpe ye syg maafkn ibu..even ibu xdpt bg susu terbaik ni ibu saaaayanggg nabhan..

ibu ttp kne bgn mlm tuk bancuh susu nabhan kne duduk tuk bg susu..kdg2 ade gak ibu2 kt blok ni yg bf ank ckp oo..sngla xyah bgn mlm..iyeke?wah..sdpnye dia berkata2..pengorbanan ibu formula or bf xde beza pon..aku ttp ibu gak..rs nye lg renyah kot n perlu lg teliti coz nk basuh botol tu..once a week kne rebus botol2 tu for hygiene then mlm2 kne bgn bancuh susu..so xde different pon..kan kan kan...

em..xpela yg penting Muhammad Nabhan kami ni sihat walafiat n kenyang..huhu..lantok ler depa nk kate hape..tp berazam gak mn tau kan ade rezki lg mmg nk bf gak...n nk nuntut ilmu ni 100% =)

ok la tu jek luahan rs hehe..bkn ape..kita yg jd ibu msti nk yg terbaik tp bile ade org pertikai mcm x syok la kan...

p/s: Muhammad Nabhan makin cerdik..=) sayang Nabhan..

Saturday, March 31, 2012

Nabhan dengan walker barunyer..=)

actually da dkt 3mggu nabhan da pndi dok kt walker..skrg ni kemain laju jek dia...semua bilik kne ttp klu x nti time ibu dia tgh kt dpur ttbe hilang je..rpenye2 dok dlm bilik tgh nk bkk almari..haish..setakat ni xpnh bejaye lg bkk lemari tu..hehe..bekejor ler ibu awak ni..nasibla umh ni beso sgt..lau x jenoh gak ye nk kejor ank ibu sorg ni..=)

ms ni xpndi sgt..kayuh kaki pon x laju lg..

wat muke mnje dia tu..geram tul tgk nye..
"cntk kn kete sy ni kaler merah ijau...
daddy n ibu blikn tau.."

ha...tu operasi mule dah..ade je bnde yg dia minat kt meja tu..

ank bujang si ecah n nasir..
hehe..
tgk tu asal mn selesa dia baring la..
skrg ni toto ibu da smpn sbb ibu rs ank ibu ni lasak..klu ibu bentang pon bkn dia nk dok situ..merate dia g..kang ntah ape terselit kt toto tu..emmm..masuk mulut..  
pnh ade sekali tu dia main ngn gelang getah tu..
ptutla senyap jek..rupnye tgh dok try nk masukkn mnde tu dlm mulut..
mengucap pnjg la ibu ni..mujur getah tu termasuk dlm jari dia..tu yg ssh dia nk msk mulut tu..
nabhan oh nabhan..

p/s: da request kt daddy pasang pagar kt laluan dapur..

Thursday, March 29, 2012

Majlis Akikah n Berendoi Muhammad Nabhan b Mohamad Nasir

alhmdlh dah selamat mjls berendoi anak sulung kami..even da dkt sebln dr hari kejadian br harini ade mood nk stori..hehe..mjls ni simple jek ikot style kedah la cz wat kt sne klu jhr len lak citenye kan..mle2 igtkn ade cukur jmbul skli rpe2nye xde juz slwt n beredah ( mcm berzanji tp rs bkn kot sbb mcm syair nasihat tuk ank yg diraikan tu) sebak beb! menusuk kalbu tiap2 bait yg dilagukan tuh..huhu..ok xyah ckp byk jom tgk sekitar hari kejadian....

Tarikh: 10 Mac 2012
Tempat: Umah Tok Baling, Kedah

seekoq lembu mlm tu da disembelih tuk akikah..
share ngn spupu2 dia yg len..
klu ngeri jgn tgk ek..hehe..

seronok tgk org2 kmpg bergotong royong...
ms ni la gosip2 hangat kluaq uoolsss..hehe..

c...beso kt kuali nye.
opss..klu beso cmni org pggl kawah ye..
ade 4 kawah sumenye..
daddy ngn paklong...
pakngah mn ek?huhu...
ms ni lom stat mjls lg ni..daddy pon pki 'steng' lg tu...=)
buai ni kak ngah (sepupu nabhan) yg deco..
tok dia beriya nak wat tp dan..
busy ok..
ms ni Nabhan tdo dgn nyenyaknyer..ibu btulkn dia meniarap smule..
sejuk n tenang jek dgr org selawat...
ok then lepas berendoi tu kne pusing lak..
ms ni kne pusing bulatan
igtkn nk cukor jmbul..rupenye kne calit ngn bedak sejuk..
ni la style org baling..hehe..

muke si comot kne bedak sejuk..

ibu ttp menten ayu even kne calit gak huhu..
tetamu yg plg last dtg...
kengkawan dr USIM..travel dr KL tu..
thankz..sudi meraikan mjls..
sume ni msh lom wat knuri lg ni..xcept me n yg dukong Nabhan tu ok...hehe..
cpt la..kami nk mkn nasik mnyk korg nih..hehe..

Last but not least..syukran jazilan kpd sume..alhamdulillah mjls berjalan dgn lancar
smg anak ini mnjadi anak yg soleh berjaya di dunia lebih2 lg di akhirat nti..i.allah amin..ya rabb..

p/s: with love ibu & daddy 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...